Cviklová panvica

| 10. 10. 2016 |

«Späť


- cvikla
- brokolica
- zeler (paštrnák alebo petržlen)
- tofu
- olej
- sójová omáčka Shoyu*
- soľ
- citrón
*pri bezlepkovej diéte použijeme sójovú omáčku Tamari

Cviklu nakrájame na hranolčeky a na troche oleja prikryté pokrievkou chvíľu opekáme/dusíme. Pridáme na hranolčeky nakrájaný zeler, nakrájanú brokolicu a nakrájané tofu, ktoré sme ochutili sójovou omáčkou (približne 1 lyžica na 1 tofu). Znova prikryjeme pokrievkou a opekáme za občasného premiešania. Cvikla by mala byť zmäknutá, ale brokolica zároveň zostať trochu svieža a zelená (nie rozvarená).
Pokvapkáme olivovým olejom a citrónom. Podávame s celozrnným bulgurom, kuskusom alebo ryžou natural (pri celiakii iba s ryžou natural) posypané lieskovcami alebo opraženou slnečnicou, či nasekanými vlašskými orechmi a pod.

Množstvo a pomer zeleniny upravujeme podľa chuti, ale základom je vždy cvikla.

Obmeny: Môžeme tiež pridať nakrájanú tekvicu hokaido. Tofu môžeme pripraviť zvlášť - ochutené sójovou omáčkou ho najskôr na troche oleja opekáme prikryté asi 10 min. (občas premiešame) a potom odokryté ešte asi 5 min. Namiesto tofu môžeme pridať uvarený cícer alebo fazuľu, alebo ak chceme jedlo ako napr. ľahkú večeru, tak môžeme tofu vynechať. Výborné je pokvapkať jedlo pri podávaní tekvicovým olejom. Pri podávaní môžeme pridať aj pretlačený cesnak.

You need to upgrade your Macromedia Flash Player! Get Macromedia Flash.