Kvasená zelenina na spôsob kimči

| 01. 12. 2017 |

«Späť

  • ½ väčšej čínskej kapusty
  • 2 - 3 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • čerstvá alebo sušená čili paprika (pasta z čili papriky)
  • sladká mletá paprika
  • soľ
  • voda

Kapustu očistíme a umyjeme. Vykrojíme koniec hlúbu. Kapustu prekrojíme pozdĺžne na 2 - 3 časti (podľa veľkosti pohára). Do misky dáme vodu a soľ (približne 3 lyžice) a namočíme do nej kusy kapusty tak, aby bola celkom ponorená. Necháme stáť aspoň 6 hodín alebo cez noc. (Pri izbovej teplote, prípadne v lete v chladničke.) Potom vodu vylejeme a kapustu opláchneme.
Nachystáme si zálievku. Zamiešame pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, čili papriku, sladkú mletú papriku a lyžičku soli s približne 750 ml vody. (Ak použijeme čerstvú čili papriku, rozmixujeme ju v troche vody alebo nakrájame na drobno.) Kapustu v miske, kde bola namočená, dôkladne premiešame so zálievkou (zálievku pomaly nalievame aj pomedzi listy).
Potom ju dáme do vhodného pohára a zalejeme zvyškom zálievky z misky. Pohár nesmie byť úplne plný, iba zhruba do ¾. Uzavrieme ho a necháme pri izbovej teplote 2 až 4 dni (v lete 2 dni).
Potom môžeme skladovať v chladničke zhruba 2 - 3 týždne.

Obmeny: Ku kapuste môžeme pridať aj nakrájanú jarnú cibuľu so zelenou časťou.

You need to upgrade your Macromedia Flash Player! Get Macromedia Flash.