Samosa

| 07. 05. 2018 |

«Späť

  • 250 g celozrnnej hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • soľ
  • ľubovoľná plnka

Múku zmiešame s olejom, vodou a soľou. Dôkladne vymiesime, cesto by malo byť tuhé, nemalo by sa lepiť. Ak sa lepí, opatrne pridáme trochu múky a premiesime.
Vymiesené cesto necháme asi 30 min postáť.
Z cesta robíme malé guľky (do dlane), ktoré rozvaľkáme na tenko (ale aby sa nerobili diery). Jeden okraj cesta zahneme, potrieme vodou, spojíme s druhým zahnutým okrajom, ktorý tiež potrieme vodou, tak, aby sme dostali kornút.
Kornúty plníme ľubovoľnou plnkou, napr. podrvené marinované tofu, so špenátom a šampiňónmi, s ochutenými popučenými varenými zemiakmi a hráškom atď. Do každého dáme približne 1 až 2 lyžice plnky, uzatvoríme a znova pomocou navlhčenia vodou zlepíme.
Pečieme na plechu s papierom na pečenie približne 20 - 30 min pri teplote 220 °C.
Podávame s vhodnou omáčkou a zeleninou.
Z uvedeného množstva urobíme zhruba 15 kusov.

Obmeny: Môžeme tiež plniť sladkou plnkou ako napr. podrvené ochutené biele tofu s ovocím a pod.
Cesto môžeme použiť aj na placky, ktoré pečieme krátko (asi 2 min) na panvici z oboch strán.

Originál samosa je jedlo typické pre indickú kuchyňu, kde sa robí z bielej múky a často plní varenými zemiakmi, hráškom a čili papričkami. Vypráža sa v oleji

You need to upgrade your Macromedia Flash Player! Get Macromedia Flash.