Polenta s paradajokovo-špenátovou omáčkou

 

  • polenta 1 kg
  • špenát mrazený listový (nie pretlak) 400 – 500 g
  • pasírované paradajky 500 g
  • sekané paradajky v konzerve 400 – 500 g
  • cesnak 1 – 2 strúčiky
  • oregano
  • bazalka
  • soľ
  • olej
  • vhodná bielkovina (varená fazuľa, cícer, opečené ochutené tofu a pod.)

Množstvo surovín je približné a vystačí na 2 – 3 porcie.

Polentu nakrájame na plátky hrubé približne 0,7 až 1 cm. Naukladáme ich na plech (môžeme použiť papier na pečenie). 

 

Pečieme približne 45 min pri 220 °C (kým začne polenta trochu hnednúť). Môžeme po 30 min aj prevrátiť.
Na panvici s trochou oleja pod pokrievkou zohrievame špenát, až kým sa nám rozmrazí a chvíľu varíme (asi 10 min). 
Pridáme paradajky (pasírované, aj v konzerve), ochutíme soľou, oreganom, bazalkou a pretlačeným cesnakom. 
Ešte chvíľu asi 5 min povaríme. 
Na koniec pridáme varený cícer, fazuľu alebo opečené tofu.

 

Polentu podávame spolu s omáčkou a vhodnou zeleninou (zeleninovým šalátom) podľa chuti.