Jahodové ovsené vločky

(3 – 4 porcie)

  • 100 g (1 šálka) ovsených vločiek*
  • 400 – 500 ml sójového nápoja
  • 20 (100 g) sušených datlí
  • 300 g i viac mrazených (alebo čerstvých) jahôd
  • ak je potrebné, tak na dosladenie trochu preferovaného sladidla (med, hnedý cukor, javorový sirup…)
  • * pri bezlepkovej diéte použijeme bezlepkové ovsené vločky
Do hrnca dáme vločky, mlieko a nakrájané datle.
Za stáleho miešania chvíľu (asi 5 min) povaríme. Podľa potreby počas varenia pridáme trochu vody, aby sme mali stredne riedku kašu.
Jahody nakrájame (mrazené predtým trochu rozmrazíme, aby sa nám dali dobre krájať). Jahodami v recepte nešetríme, radšej viac ako menej.

 

 

Nakrájané jahody pridáme do kaše.
Zamiešame a ešte chvíľku povaríme, aby jahody neboli studené.
Podávame posypané orechmi a tiež môžeme pridať ešte čerstvé ovocie.
Kaša by mala byť zvyčajne dosť sladká aj bez dosladenia, ale ak by sme ju predsa len chceli dosladiť, pridáme naozaj už iba trochu preferovaného sladidla.

Obmeny: Na začiatku môžeme pridať aj trochu chia semienok, jahody môžeme z časti, alebo celkom nahradiť iným ovocím, napr. malinami, odkôstkovanými čerešňami a pod.