Polenta s paradajokovo-špenátovou omáčkou

  polenta 1 kg špenát mrazený listový (nie pretlak) 400 – 500 g pasírované paradajky 500 g sekané paradajky v konzerve 400 – 500 g cesnak 1 – 2 strúčiky oregano bazalka soľ olej vhodná bielkovina (varená fazuľa, cícer, opečené ochutené tofu a pod.) Množstvo surovín je približné a vystačí na 2 – 3 porcie. Polentu nakrájame na plátky hrubé približne 0,7 až 1 cm. Naukladáme ich na plech (môžeme použiť papier na pečenie).    Pečieme približne 45 min pri...

Viac...

Vegetariánske ražniči

  1 lahôdkové (alebo inak ochutené) tofu 1 vegánska saláma, špekáčik alebo podobný výrobok* 2 červené cibule 1 trochu väčší cesnak 1 červená paprika 200 g šampiňónov olej soľ ľubovoľné koreniny podľa chuti * Pri bezlepkovej diéte použijeme výrobok bez lepku. Množstvo surovín je približné a vystačí zhruba na 5 špajdlí, 2 – 3 porcie. Tofu, salámu, cibuľu, cesnak, papriku a šampiňóny nakrájame na kúsky vhodné na napichovanie na špajdle. Suroviny postupne napichujeme na špajdle v poradí napr.: šampiňón, tofu, cibuľa, paprika, saláma,...

Viac...

Žihľavová praženica s tofu

(2 porcie) 50 až 100 g žihľavy 1 biele tofu (približne 200 g) 1 veľká cibuľa 1 lyžica lahôdkového droždia* 1 lyžička kurkumy soľ olej * Pri bezlepkovej diéte použijeme droždie bez lebku (francúzske lahôdkové droždie môže obsahovať lepok) Žihľavu umyjeme, namočíme do zovretej vody,  scedíme (scedenú vodu môžeme použiť ako čaj). a na drobno nakrájame. Môžeme použiť aj stonky, ale nie príliš hrubé a staré.  Na oleji popražíme nakrájanú cibuľu, pridáme vidličkou roztlačené (alebo nastrúhané) tofu, nakrájanú žihľavu, kurkumu a...

Viac...

Jahodové ovsené vločky

(3 – 4 porcie) 100 g (1 šálka) ovsených vločiek* 400 – 500 ml sójového nápoja 20 (100 g) sušených datlí 300 g i viac mrazených (alebo čerstvých) jahôd ak je potrebné, tak na dosladenie trochu preferovaného sladidla (med, hnedý cukor, javorový sirup...) * pri bezlepkovej diéte použijeme bezlepkové ovsené vločky Do hrnca dáme vločky, mlieko a nakrájané datle. Za stáleho miešania chvíľu (asi 5 min) povaríme. Podľa potreby počas varenia pridáme trochu vody, aby sme mali stredne riedku kašu....

Viac...

Višňový sendvič

  celozrnné toasty arašidové maslo višňový džem horká čokoláda višne (mrazené alebo čerstvé bez kôstky) Na jeden toast postupne dávame lyžicu arašidového masla, dve lyžičky džemu, kúsok horkej čokolády (zhruba polovicu tabličky – 7,5 g), 4 – 5 višní. Zlepíme s druhým krajcom toastu, pritlačíme, prípadne utrieme, ak nám niekde vytiekla plnka z bokov. Dáme na sendvičovač, zatvoríme a pečieme asi 4 min.     Podávame na raňajky s čerstvým ovocím. Obmeny: Suroviny môžeme ľubovoľne obmieňať, použiť iný džem, alebo...

Viac...

Quinoa s fazuľou

(3 – 4 porcie) 1,5 šálky (asi 250 g) quinoe 250 g uvarenej červenej alebo čiernej fazule 3 šálky zeleninového vývaru (alebo voda a kvalitný zeleninový bujón) 1 cibuľa 1 petržlen (koreň) 1 červená paprika 1 konzerva kukurice olej oregano alebo iné koreniny petržlenová alebo koriandrová vňať soľ Na oleji chvíľu popražíme nakrájanú cibuľu, petržlen a papriku. Pridáme koreniny, zeleninový vývar a quinou. Pomaly varíme prikryté asi 15 – 20 min (kým sa vyparí voda). Zamiešame kukuricu a fazuľu, necháme...

Viac...